donderdag 19 juni 2014

Nieuwe wet verbiedt vrouwen deelname voetbalpoules

ANP: 19 juni 2014

Den Haag: Nederlandse Vrouwen mogen vanaf het EK van 2016 niet meer meedoen aan voetbalpoules. De Tweede Kamer kwam gisteravond na een vurig debat tot dit bestluit. De maatregel wordt vastgelegd in de wet ‘Voetbal is voor Mannen’. Het wetsvoorstel werd aangedragen door de fracties van de SGP en de ChristenUnie. Het voorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste kamer.

Er was een pittig debat nodig om tot een uiteindelijke stemming te komen. Marianne Thieme, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, was  fel tegen het wetsvoorstel. “Dit is werkelijk schandalig. Net alsof vrouwen niets van voetbal weten”, riep ze zwaar geëmotioneerd . Toen daaropvolgend Henk Kamp (VVD) aan Thieme vroeg om ‘buitenspel’ uit te leggen, viel ze volledig stil. Dit tot grote hilariteit van de Kamer. Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg schorste het debat maar liefst vijf keer. Uiteindelijk kwam de Kamer toch tot een stemming. Een meerderheid van 94, voornamelijk mannen, stemden voor de nieuwe wet.

Voetbalpoule:
De voetbalpoule is een spel tijdens een EK of WK voetbal. De bedoeling van het spel is het goed voorspellen van de voetbalwedstrijden. Hier is kennis en voetbalinzicht voor nodig. Volgens Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP, beschikken vrouwen niet over deze vaardigheden.  “Natuurlijk zullen er vrouwen zijn die verstand hebben van voetbal, ik ken ze alleen niet. Vrouwen kunnen zich overigens heel nuttig maken tijdens een voetbaltoernooi. Ze kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een lekker koud biertje en een bitterballetje”, meldt hij na afloop van het debat.
“Vrouwen hebben geen verstand van voetbal, dat is een feit. Vrouwen halen door deelname aan poules het bloed bij mannen onder de nagels vandaan. Dit moeten we zien te voorkomen. In Saoedi-Arabië en Iran is deze wet al jaren van kracht en daar werkt het prima”, liet een woordvoerder van het Ministerie van Binnenlandse Zaken weten. “  Jaenine Hennis-Plasschaert, Minister van Defensie reageerde teleurgesteld. “Het is gewoon heel jammer dat wij vrouwen worden uitgesloten van deelnae. Voetbal is van ons allemaal. Toen Nederland in 1993 Europees kampioen werd, zat ik jankend van blijdschap voor de televisie.”


Voetbaltest voor homoseksuelen:
Voor homoseksuele mannen wordt een uitzondering gemaakt. Vlak voor een groot voetbaltoernooi kunnen alle ‘homo’s’ zich melden bij het plaatselijke gemeentehuis voor een voetbaltest. Wanneer zij slagen voor deze test, mogen zijn wel meedoen aan de voetbalpoule.

Nieuwe wet ook nadelig voor mannen:
Niet alleen vrouwen worden de dupe van de nieuwe wet, maar ook mannen krijgen het zwaar te verduren. Mannen zijn vanaf 2016 niet meer welkom op de: Huishoudbeurs, de Libelle Zomerweek en bij de Dwaze Dagen van de Bijenkorf.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten